کانون فرهنگی تبلیغی نیلوفرانه

پایگاه اطلاع رسانی و ارتباطی مبلغان جوان

کانون فرهنگی تبلیغی نیلوفرانه

پایگاه اطلاع رسانی و ارتباطی مبلغان جوان

درس خارج فقه و اصول حضرت استاد آیت الله رضازاده (دامت برکاته)تاریخ92/12/05

موضوع: نظر چهارم/ احکام اولاد/ مستحبات ولادت

در بحث گذشته معلوم شد که صاحب جواهر دو ادعا دارد، یکی اینکه غُسل مولود صحیح است نه غَسل. و دوم اینکه حال که غُسل شد، عمل عبادی می باشد و هر چه در اعمال عبادی معتبر است، در اینجا هم معتبر است.

  

اشکال به ادعای اول:
غَسل صحیح است نه غُسل، چون شستن برای تمیز شدن بچه است نه غسل دادن.
همچنین نسبت به اینکه غَسل باشد، حدیثی داریم:
«عَنْ أَبِی بَصِیرٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع عَنْ آبَائِهِ عَنْ عَلِیٍّ ع قَالَ: اغْسِلُوا صِبْیَانَکُمْ‏ مِنَ الْغَمَرِ فَإِنَّ الشَّیْطَانَ یَشَمُّ الْغَمَرَ فَیَفْزَعُ الصَّبِیُّ فِی رُقَادِهِ وَ یَتَأَذَّى بِهِ الْکَاتِبَان‏».[1]
راوی از امام صادق علیه السلام از پدارنشان از امام علی علیه السلام نقل می کند: بچه هایتان را از غمر بشویید، چون تا زمانی که غمر بر بدن بچه ها است شیطان نزدیک بچه می شود و او را می بوید و وقتی بچه می خوابد داد می زند که به خاطر نزدیکی شیطان به او است.
از این روایت برداشت می شود که صحیح غَسل است نه غُسل.
اشکال:
صرف اینکه غسل برای تمییزی است، دلیل نمی شود که باید غَسل باشد و غُسل نباشد و در نتیجه عمل عبادی هم نباشد چرا که  و در این مورد حدیثی داریم که می گوید برای تنظیف، غُسل کنید:
«قَالَ وَ قَالَ الصَّادِقُ ع‏ فِی عِلَّةِ غُسْلِ یَوْمِ الْجُمُعَةِ- إِنَ‏ الْأَنْصَارَ کَانَتْ‏ تَعْمَلُ فِی نَوَاضِحِهَا وَ أَمْوَالِهَا فَإِذَا کَانَ یَوْمُ الْجُمُعَةِ حَضَرُوا الْمَسْجِدَ فَتَأَذَّى النَّاسُ بِأَرْوَاحِ آبَاطِهِمْ وَ أَجْسَادِهِمْ فَأَمَرَهُمْ رَسُولُ اللَّهِ ص بِالْغُسْلِ فَجَرَتْ بِذَلِکَ السُّنَّةُ».[2]
امام صادق در علت استحباب غسل جمعه می فرمایند: انصار در نواضح و اموالشان کار می کردند و زمانی که روز جمعه می شد، با همان وضع به مسجد می آمدند و مردمی که برای نماز در مسجد حاضر بودند، از بوی بدن این انصار در اذیت بودند. در اینجا پیامبر به آنها امر فرمودند که اول غسل کنید بعد مسجد بیایید تا مردم اذیت نشود و کم کم این غسل که برای نظافت بود، تبدیل به سنت شد.
پس غسل جمعه اگر چه برای تنظیف است، اما عبادی است. پس روایت قبل هم که تنظیف را دلیل شستن بچه ذکر کرده است، دال بر این نیست که غَسل باشد، بلکه می تواند غُسل باشد و هدف تمییزی باشد.
اشکال در مدعای دوم جواهر (شرایط عبادت باید در غسل مولد رعایت شود مثل نیت):
ترتیب در غُسل مولود معتبر نیست، چون ما شک داریم که آیا ترتیب در کار است یا خیر، و دلیلی که اصل را هم از بین ببرد وجود ندارد چون دلیل شامل غُسل مولود نمی شود و اصل سرجایش باقی است وحکم به عدم ترتیب می کند.
اشکال:
جواهر اینگونه اشکال می کند: «وفیه منع، لتعارف الترتیب فی الغسل ومعهودیته فیه، وأنه کیفیة له، فمتى أطلق انصرف إلیه، ومن هنا لم یحتج إلى إقامة الدلیل علیه فی کل غسل، هذا.مع إمکان دعوى توقف یقین الامتثال علیه لو قلنا باعتبار مثله فیه».[3]
می فرمایند: ما قبول نداریم که ادله ترتیب شامل غسل مولود نمی شود، چون اگر غُسل خوانده شد، متعارف در غُسل، ترتیب است و ترتیب مرسوم بوده است و کیفیت غسل هم با ترتیب بوده است، و اطلاق ادله هم به غسل متعارف و ترتیب  منصرف می شود. و شاهد این است که در ذیل اغسال دیگر، دلیل برای ترتیب و کیفیت آن ذکر نمی کنند. بلکه می توان گفت که امتثال یقینی بر ترتیب بنا شده است.
پس غُسل صحیح است و ترتیب هم لازم است، چون کیفیت غسل همین است.
و الحاصل: از عبارات علمای گذشته مثل جواهر معلوم می شود که غُسل صحیح است نه غَسل، ولی ظاهر عبارات معاصرین غَسل صحیح است نه غُسل و دلیلی برای این حرفشان پیدا نکردیم.
و لنا ان نقول:
اولا: غُسل بدون غَسل ممکن نیست و اول بچه را می شویند بعد او را غُسل می دهند و علمای معاصرین بر همین شستن کفایت کرده اند.

و ثانیا: احتیاط این است که جمع بین شستن و غُسل کردن کرد.




اصول



موضوع: حجیت ظن/شهرت/ خلاصه
1-شهرت لغة به معنای وضوح و ظهور می باشد و در اصطلاح سه قسم دارد شهرت روایی، عملی، فتوایی.
2-اقوال در حجیت شهرت فتوائیه چهارتا بود 1- حجیت مطلقا 2- عدم حجیت مطلقا 3- حجیت شهرت قدماء 4- حجیت چیزی که مطابق با یک خبر باشد.
3-خصویت مورد مانع از انعقاد عموم جواب و وارد است البته در صورتی که جواب مستقل نباشد.
4-عموم تعلیل دلالت بر عموم نقیض تعلیل نمی کند.
5-مختار ما این شد که شهرت فتوائیه حجت است مطلقا مانند اجماع منقول که گفتیم اگر ملازمه عادیه باشد حجت است البته شهرت بطور مستقل حجت نیست بلکه مقدمه وثوق می باشد و شهرت هم یکی از مقدمات حصول وثوق می باشد.
6-مختار ما این شد که شهرت فتوائیه بر مسلک تجزیئی حجت نیست طبعا لصاحب الرسائل و الکفایة.
7-شهرت روائیه در اصطلاح عبارت است از اشتهار نقل یک حدیث بین محدثین و رواة و شهرت عملیه عبارت بود از اشتهار عمل به یک روایت.
8-اقول در شهرت عملیه سه تا بود 1- جابر ضعف سند می باشد مطلقا 2- جابر ضعف سند نیست مطلقا 3- تفصیل بین شهرت قدماء که جابر است و شهرت بین متاخرین که جابر نیست.
9-حدیث نبوی علی الید ما اخذت حتی تودی در کتب حدیثی شیعه نیست بلکه در کتب عامه است به سند سمرة اما بناء علماء شیعه بر عمل بر طبق حدیث می باشد لذا چون مشهور به این حدیث عمل کرده اند سندش تقویت می شود.
10-نسبت بین شهرت روائیه و عملیه از حیث مورد، عموم من وجه می باشد و از حیث اثر تباین می باشد.
11-مختار ما این شد که شهرت عملیه موجب حصول وثوق به صدور خبر می باشد پس حجت می باشد ولکن مستقلا حجت نیست بلکه حجت است چون مقدمه وثوق قرار می گیرد و در واقع آنچه حجت است وثوق می باشد کما اینکه اجماع و شهرت فتوائیه هم از باب وثوق حجت می باشند.
12-بحث از حجیت شهرت فتوائیه مبتنی بر چهار امر می باشد 1- حجیت اجماع 2- عدم حجیت فتوایی که به حد شهرت نرسیده از مجتهدین برای مجتهد دیگر 3- عدم حصول وثوق و یقین به حکم شرعی از این شهرت تا از باب تعبد حجت شود نه از باب یقین به حکم 4- حجیت شهرت از باب ظن خاص نه ظن مطلق.
13-مای موصوله از معارف مبهماتی است که معنای آن بوسیله جمله بعدش تعیین می شود که صله نامیده می شود.
14-علت اگر چه موجب تعییم و تخصیص می باشد لکن مفهوم ندارد مگر اینکه علت منحصره باشد برای حکم منطوق.
15-وارد تخصیص داده نمی شود به مورد در جائی که وارد عام باشد به این معنا که مرتبط با وارد نباشد بلکه مستقل باشد و وارد مصداقی برای آن باشد مثلا اگر فعل است مجهول باشد اما اگر وارد مرتبط با مورد باشد مثل اینکه اگر وارد با یک فعل بیان شده است آن فعل معلوم باشد و فاعلش همان وارد باشد مانند یرد النکاح در این صورت وارد مخصص نیست اما مانع عموم وارد خواهد شد دیگر بحث نخواهد شد که مورد مخصص وارد است یا نه بلکه صحیح این است که بگوییم مورد مانع عموم وارد می باشد.
16-مرحوم آقای خوئی فرمودند عمل بر طبق شهرت فتوائیه سفهی است زیرا دلیل بر حجیت این شهرت نداریم و ما اشکال کردیم که  اگر عمل به چیزی که دلیل بر آن نداریم سفهی است چرا در اجماع منقول شما فرموده اید جرات مخالف با آن را نداریم.
17-استغنای از علم رجال و معرفت احوال رواة حدیث متفرع است بر آنچه که مشهور اختیار کرده اند باینکه شهرت عملیه هم جابر است و هم موهن.
18-مختار ما  این شد که شهرت فتوایی و عملی و روایی و اجماع منقولی که از ناحیه ملازمه عادیه رای امام کشف شود، باعث می شوند که وثوق به روایت پیدا شود و اعراض مشهور موجب وهن به حدیث شود.
19-شهرت به معنای لغوی باعث می شود که حجت از غیر حجت تمیز داده شود و به معنای اصطلاحی روایی باعث ترجیح احد الحجتین بر حجت دیگر می باشد.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.